Samospráva realizuje jarné upratovanie, z Podskalky odvážajú tony odpadu

22.04.2011 Humenné

Humenné 21. apríla (TASR) - Humenská samospráva začala v priebehu tohto mesiaca realizovať na území mesta jarné upratovanie. Najviac práce bude mať pravdepodobne s odstraňovaním veľkého množstva odpadkov, ktoré sa nachádzajú v lokalite Podskalka, kde žije početná rómska komunita.
Viacerí miestni obyvatelia vyjadrujú s neporiadkom za svojimi príbytkami či na jednotlivých uliciach Podskalky nesúhlas. Sťažujú sa na neznesiteľný zápach, premnožené hlodavce, no na odstraňovaní nečistôt sa podieľajú len niektorí.
Podľa slov primátorky mesta Jany Vaľovej sú miestnym obyvateľom v priebehu roka k dispozícii veľkoobjemové nádoby, do ktorých by mal odpad z jednotlivých domácností smerovať. \"Oni to do kontajnerov často nehádžu, rozťahujú to po celej osade a potom samozrejme, že je tam problém,\" zhodnotila Vaľová.
Ako dodala, intenzívne upratovanie neporiadku na Podskalke začala realizovať samospráva prostredníctvom technických služieb mesta pred niekoľkými dňami. \"Od 18. do 20. apríla sme odtiaľ vyviezli 10,5 tony odpadu,\" podotkla primátorka mesta s tým, že k deratizácii pristúpia následne až po ukončení upratovacích prác.
Viacerí miestni obyvatelia hádžu vinu za tony nahromadeného odpadu na svojich susedov a ďalších spoluobčanov. Podľa nich zvážajú neporiadok na Podskalku z iných častí mesta. Vytriedia si suroviny vhodné do zberu a zvyšok nechávajú tak.
Nezáujem o udržiavanie poriadku súvisí podľa niektorých ľudí s nedostatočnou aktivačnou činnosťou na Podskalke. \"Aktivačné práce robí každý po celom Slovensku, len tu sa nerobí. Mladí tu sú, čo chcú žiť, jak sa patrí, len tu nie je možnosť, v minulom roku robili, vážili si to,\" konštatoval jeden z miestnych dôchodcov. Bezplatné upratovanie sa nepáči aj jednej z miestnych mladých žien. \"Nech dajú aktivačné práce. Rómovia majú robiť zadarmo?\" poznamenala.
\"Aktivačné práce, ich časť sa skončila v januári a ďalšia časť v apríli. Podáva sa nová žiadosť, aby sme v nich mohli pokračovať,\" podotkla v tejto súvislosti Vaľová. Podľa jej slov je však do budúcna potrebné pracovať hlavne na tom, aby došlo k zásadnému obratu v prístupe obyvateľov Podskalky k prostrediu, kde žijú. Ako dodala, malo by to byť aj jednou z hlavných pracovných náplní koordinátora, ktorého zamestnáva pre riešenie problematiky lokality Podskalka humenská radnica. Samospráva sa v súčasnosti uchádza aj o získanie externých zdrojov na realizáciu komunitnej práce v tejto časti mesta. 
 

Vyberte región